Kaalstaart is een festival voor onderzoekende kunst, beta-kunst en nieuwe ambachten. Kunst, techniek en wetenschap komen elkaar tegen in een levendige mix van disciplines. Beeldende kunst, podiumkunst, onderzoek en nieuwe samenwerkingen worden aan het publiek getoond in een route langs de Amersfoortse Eem. In de aanloop van het festival wordt deze website regelmatig ververst, en voorzien van locaties, aanvangstijden en informatie over de deelnemende kunstenaars.


Kaalstaart - POEF! Amersfoort

Hoeveel slagroom kan een stofzuiger op? Wat gebeurt er wanneer je toch metaal in de magnetron stopt? In het vaste Kaalstaartonderdeel POEF!Amersfoort snellen objecten hun ondergang tegemoet. Deelnemers demonstreren hun object eerst werkend, en krijgen dan het podium om het dramatisch ten onder te laten gaan, en vervolgens bij te zetten op het kerkhof der gesneefde spullen dat gedurende het festival te zien zal zijn. Heb je een idee? Doe mee! Geef je op bij info@kaalstaart.nl!

Sat 5 Oct 2019
   start 20:00, Serendiep [Insteekhaven Amersfoort]
60 min

Christien Loen - How the earth moves

Mijn werk ontstaat vanuit onderzoek naar de natuurkundige verschijnselen om ons heen, zoals het draaien van de aarde en het ritme van de branding. Ik probeer de wereld met zijn wonderlijke verschijningen te begrijpen. Terwijl wij druk zijn met onze dagelijkse beslommeringen schuift het zonlicht met wiskundige precisie over ons heen. Elke dag weer. Ik zit aan zee en verbaas mij over het ritme van de aanrollende golven. Het lijkt een ritme, maar als ik tel kan ik er geen logica in vinden. De wetmatigheid of juist het ontbreken ervan houdt mij bezig. Ik probeer het te bevatten. Ik verdiep mij in de natuurkundige verklaringen, reken na en bouw op bijna kinderlijke wijze met huis-, tuin- en keukenmateriaal een proefsituatie om het natuurverschijnsel na te bootsen. Het uiteindelijke beeld is een registratie van de uitkomsten in de vorm van een video- en audio-installatie, waarbij herhalende beelden en ritmisch geluid het werk een technisch en tegelijkertijd poëtisch karakter geven.


www.christienloen.nl

Fred Oosterhuis - Geluidschappen (werktitel)

Beeld en geluid horen bij elkaar. Er worden enkele series foto's getoond. Bij elke serie zit een QR-code. Als je deze QR-code scant, kun je een geluid via de oortjes van je telefoon beluisteren. De getoonde foto's horen bij dát geluid.


www.fotosvanfred.nl

Diana Wildschut - diepte

korte film waarin licht, water, wind en schaduw samen het beeld bepalen


KinderUniversiteit Amersfoort - Waterlab

Kinderen kunnen onderzoekend spelen met water. Water beweegt, stroomt, spiegelt, klettert en kleurt. Met gieters, flessen, spuiten, buizen enzovoort kunnen kinderen hier eindeloos het water onderzoeken en gebruiken in hun spel.


www.kinderuniversiteitamersfoort.nl

Robin Weijers - found water, sound water

De korte film 'As Eyes Can Not See You (anthropocentric soup)' maakt ons water en ons land op bijzondere wijze zichtbaar. Daarnaast neemt Robin watermonsters uit de haven om een nieuwe geluidsinstallatie mee te vullen... druppels, troebele golven en gevonden geluid...


www.ROBINxyz.com

Serendiep - Knopjesmuseum

Hoe zou een museum voor vleermuizen eruit zien? Hoe zou ons wereldbeeld zijn als de maan voor onze ogen zichtbaar om zijn as zou wentelen? Nieuwsgierigheid is de gezamenlijke drijfveer van kunstenaars en wetenschappers. En de beste manier om deze nieuwsgierigheid te bevredigen is door het doen van een experiment. De Spullenmannen bouwden een interactief labyrint waarin de bouwstenen van de wereld door elkaar geschud kunnen worden, waardoor een andere wereld ontstaat. Een wereld met andere regels en andere patronen, van een schoonheid die op een andere manier ervaren moet worden. Het Knopjesmuseum gaat over het sterke verhaal dat ons dagelijks omringt, maar onze nieuwsgierigheid allang niet meer wekt.


www.serendiep.nl

Sally Pittman - The Deep

When I was young I would swim in the sound at night...every stroke leaving a trail of light...I called it phosphoresence. I was wrong. It was bioluminescence in the shallows. When you go into the deep, the deepest deep, the sea creatures shine. 


www.sallypittman.nl

mads wahlberg - inventor

A mechanical visual experience beoynd the limits of what is possible.. a motorized carpet installation with computer controlled winches. the carpet is some 15 meter in diameter, so it requires some space...


Ron Jagers - Zonder titel

1 x Installatie (blinde fotograaf) 1 x een derde optie (3d fotografie)


www.ronjagers.nl

Het bedrijf ter bevordering van de verwondering - Oersoep met letters en ballen (vegan)

Wat zijn wij? Meer ander wezem in cel dan mens. Wandellende oersoep. De microbiome . Maar kennen wij ons ? Dat wat in het begin van het leven en tot het eind van het leven zal blijven bestaan. Toch? Ontmoet proef speel en maak mee, Oersoep # dichten #microscopen #andere ogen.


Leo van der Veen - rietpol

een rietpol, op die rare plek? He, hij beweegt!


De Stad Speelt - KAAL

De Stad Speelt is een gloednieuw theatercollectief. Met Amersfoortse theaterprofessionals die zichzelf, elkaar en het publiek willen uitdagen. Die het experiment aangaan en het onbekende niet schuwen. De gespeelde verhalen zijn altijd geïnspireerd op Amersfoortse gebeurtenissen, mensen of krantenberichten. De acteurs horen tegelijkertijd met het publiek wat het verhaal is dat ze gaan spelen. En met die bijzondere concentratie ontstaan de meest unieke, mislukte of briljante voorstellingen. Het publiek is getuige van een voorstelling die maar 1 keer te zien zal zijn en die nooit meer terug komt. De acteurs zoeken, experimenteren, struikelen en vliegen door hun eigen verhaal. Allemaal zonder repetitietijd en dus volledig geïmproviseerd. Alle makers zijn door wonen of werk verbonden aan Amersfoort en de speellocaties zijn verrassend en bijzonder.


www.destadspeelt.nl

Leon de Bruijne - Spinning Tops

Leon de Bruijne (The Netherlands, 1992) is an Amsterdam based artist who makes kinetic installations and performances. By using mechanics ordinary objects are set in motion creating strange and absurd situations.


www.leondebruijne.nl